CO JSTE O MUSSOLINIM NEVĚDĚLI

Je všeobecně známo, že Hitler bojoval v zákopech první světové války a že Stalin byl bandita, který přepadával carské poštovní vlaky a účastnil se tažení proti Polsku. Churchill zase bojoval v koloniálních válkách v Indii a Africe. O Mussolinim jste možná četli, že i on bojoval v bitvách první světové války, během níž se z přesvědčeného internacionálního komunisty stal přesvědčeným nacionalistou. Ale asi jste nikdy neslyšeli o jeho  soubojích na obranu cti.

Mezi lety 1915 až 1922 Mussolini vybojoval pět osobních duelů a všechny je vyhrál.

V soubojích bojoval proti socialistickým poslancům Claudiovi Trevesovi a Francescovi Ciccotti Scozzesemu, novináři Mariovi Missiroliovi, anarchistovi Liberovi Merlinovi a majorovi Cristoforovi Baseggiovi.

V té době už ale byly souboje protizákonné a Mussolini měl kvůli nim následné popotahovačky u soudů.

V roce 1921 vyzval Benito Mussolini antifašistického novináře Francesca Ciccottiho na souboj kordy a zranil ho tak vážně, že nebyl schopen pokrčovat v boji. Když pak Mussolini Pochodem na Řím získal v Itálii moc, Ciccotti raději emigroval.

Souboj s ředitelem novin Il Secolo di Milano, Máriem Missirolim, vybojoval Mussolini 13. května 1922 na okraji  Milána. Hádka mezi Mussolinim a Missirolim začala, když Missiroli 21. března 1922 uveřejnil článek redaktora Carla Russo, který v něm překroutil události v Lomelline a činy fašistů tak postavil do úplně jiného světla. 10. května došlo k další eskalaci hádky, a to kvůli tendenčnímu zpravodajství v Il Secolo. Noviny se bezvýhradně postavily na stranu socialistů a Mussoliniho okamžitou odpovědí byl článek v jeho deníku Popolo d’Italia. Missiroli se cítil uražený Mussoliniho článkem a proto mu 12. května poslal výzvu prostřednictvím svého reportéra Francesca Perottiho a jeho učitele šermu Dina Urbaniho.

Jelikož uraženým byl Missiroli, měl právo na výběr zbraně. Vybral si kord. Mussolini výzvu přijal a za svoje sekundanty určil inženýra Maria Chiesa a plukovníka Roberta Raggio. Oba byli vojenskými veterány s vyznamenáními a válečnými zraněními.

Souboj trval 40 minut, během nichž Mussolini sedmkrát zaútočil. Pri prvním útoku Mussolini zlomil špičku svého kordu. Při třetím útoku Missiroli utrpěl drobné zranění, ale při sedmém byl Missiroli vážně zraněn na předloktí a došlo k velké ztrátě krve. Lékaři a sekundanti okamžitě jednomyslně zastavili boj.

Podle svědků oba bojovali jako dokonalí rytíři, ale k závěrečnému usmíření ani přesto nedošlo.

Mussolini, zdá se, měl k chladným zbraním velmi kladný vztah a už od dětství byl nekompromisní rváč. V deseti letech byl vyloučen z internátní školy za to, že ve rvačce svého spolužáka bodl nožem.

O Mussolinim můžeme říci cokoliv, ale určitě o něm nemůžeme prohlásit, že byl zbabělec... na rozdíl od většiny dnešních politiků.